Medische zorg

Medische zorg

Op de missiepost is een ziekenhuis, met polikliniek. De ernstig zieke mensen kunnen worden opgenomen in het ziekenhuis, waar ca. 55 bedden beschikbaar zijn. Maar de meeste mensen kunnen op de polikliniek geholpen worden. Via de aidskliniek krijgen ca. 1800 personen aidsremmers. Veel mensen knappen op door deze medicijnen. Op deze manier wordt veel leed voorkomen, doordat er minder mensen ziek worden of overlijden. Op de verlosafdeling worden regelmatig kindjes geboren. Naast goede voorlichting krijgen de moeders die met hun kindje weer naar huis gaan, een tas met babykleertjes en een knuffel mee. Er is een apotheek, waar medicijnen verkrijgbaar zijn. De medicijnen die de missiepost van de overheid krijgt, zijn niet voldoende. Iedere maand koopt de FCMH extra medicijnen om aan de vraag te kunnen voldoen. Het malariaprogramma is succesvol. Malaria is een veelvoorkomende ziekte, maar eenvoudig te bestrijden met de juiste voorzorgsmaatregelen. Door het uitdelen van medicijnen en muskietennetten is er nu veel minder malaria in de omgeving van de missiepost. Vrijwilligers gaan het veld in om de mensen in de omgeving voorlichting te geven over gezondheid en hygiëne. Van het drinken van vervuild water kunnen mensen ziek worden. FCMH ondersteunt hierin door het financieren van pompen voor schoon drinkwater.

Onderwijs

Voorheen was er nauwelijks onderwijs. In de scholen in de regio zaten ca. 150 kinderen in één klas. In de afgelopen jaren zijn er twee scholen gebouwd in de regio. Dit project werd ondersteund door 3 echtparen, die daarvoor een jaar in Zambia geweest zijn. Mede daardoor zijn er nu goede lagere scholen, waar ongeveer 1200 kinderen naartoe gaan. Ook op de missiepost is een kleuterschool (pre-school), waar de kinderen onderwijs krijgen. De FCMH heeft deze school ondersteund door de klaslokalen opnieuw in te richten en te voorzien in de behoefte aan nieuwe en verbeterde schoolmaterialen. Op dit moment gaan er ongeveer 35 kinderen naar de pre-school.

Onderwijs

Evangelisatie

De meeste Zambianen leven in armoede: ze zijn blij dat ze een dak boven hun hoofd hebben en wat te eten. Maar ze maken zich hierover geen zorgen, ze vertrouwen op God. Iedere Zambiaan gelooft in God. Ze zijn arm, maar toch rijk. Op de missiepost is een kerk, waar iedereen welkom is om meer te leren over God en de Bijbel. De kerkdiensten zijn een hele belevenis. Het is er feest in de kerk en God wordt geprezen!

Evangelisatie

Weeshuis

In het weeshuis wonen op dit moment 12 kinderen. Er zijn 6 meisjes: Abigail, Pretty, Betty, Ruth, Christine, Judith en 6 jongens: Moses, Wim, Emmanuel, Joahchim, Reuben en Ashley Blessed. Alle kinderen zijn geboren tussen 2015 en 2019, behalve Ashley Blessed. Hij is in oktober 2022 gevonden en naar het weeshuis gebracht. De kinderen worden verzorgd en opgevoed door hun weesmoeders Macleanah, Norah, Matron en Happy . Zij wonen op de missiepost, of er vlakbij. Ze werken in shifts, dagdiensten en nachtdiensten, zodat er altijd iemand bij de kinderen is om ze te verzorgen en met ze te spelen. 11 weeskinderen gaan inmiddels naar de pre-school op de missie, van maandag t/m vrijdag. Zaterdag hebben ze vrij en op zondag gaan ze mee naar de kerk. Het weeshuis is in 2021 grondig opgeknapt. Dit is gefinancierd door de Stichting Bright Star Education. Ook ondersteunt deze stichting de weeskinderen met kleding, schoenen en hebben ze nieuwe bedden gekocht, zodat ieder kind een eigen bed heeft. Het weeshuis ziet er nu echt een stuk beter uit, een hele vooruitgang voor zowel het personeel als de kinderen. We zijn erg blij met deze ondersteuning vanuit BSE!

Weeshuis

Sport

Sport verbroedert! De FCMH heeft via VV de Zwerver en VV de Alblas veel tweedehands voetbalschoenen en shirts kunnen doneren. Ook heeft IHC training institute shirts en petten ter beschikking gesteld en zijn er veel sportshirts van Kindcentrum de Twijn verscheept naar Zambia. De kinderen maken hier intensief gebruik van. Regelmatig worden er voetbaltoernooien georganiseerd voor de kinderen, maar ook voor en door het personeel van de missiepost.
Tijdens toernooien zijn veel jongeren bij elkaar en dan wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om voorlichting te geven over hygiëne en gezondheid. Tijdens een van de laatste toernooien werden 500 mensen getest op HIV/AIDS. Tijdens het sporten komen goede gesprekken op gang, en op die manier willen wij via het sporten ook voorlichting geven over hygiëne en gezondheid.

Sport

Projecten

Projecten

Watervoorziening
De watervoorziening in het gebied rondom de missie was niet al te best. Er heerste droogte en mensen hadden veel last van diarree, omdat ze afhankelijk waren van vervuild drinkwater uit zelf gegraven putten. Ook waren er te weinig putten, waardoor de bevolking urenlang onderweg was om aan water te komen. FCMH heeft zich samen met Rotary Club Botlek, Rotary Kinderdijk en Rotary Lusaka sterk gemaakt voor het project ‘schoon drinkwater’. Eindelijk was het dan zover: in het najaar van 2019 zijn er 17 waterpompen geslagen. Het was een groot moment voor de community rond de Missie toen de boorinstallatie het gebied binnen kwam rijden. De vreugde van de bevolking was groot toen er tijdens het boren al water uit de grond kwam spuiten! In november 2019 werden de pompen officieel overgedragen aan de bewoners. Het resultaat mag er zijn: inmiddels zijn er groentetuinen aangelegd rondom de watervoorziening en er is nu schoon drinkwater beschikbaar voor de community en zullen er minder gevallen van diarree voorkomen.

Groen project
Bomen hebben een hele belangrijke functie, ze zorgen voor schaduw en verkoeling, breken de wind, vangen stof, en geven daarnaast ook nog goed eetbare vruchten! Sinds Jacolien en Adri er ruim 30 jaar geleden voor het eerst kwamen, zijn er echter een paar hele forse bomen om verschillende redenen verdwenen en is het al met al minder groen geworden. Een aantal jaren geleden hebben Jacco Stuy en Adri tijdens een bezoek – in samenwerking met de lokale tuinmannen - een plan gemaakt om op de missie meer bomen te planten en er zo voor te zorgen dat de missie in de toekomst een groene oase blijft. Zo zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe bomen geplant. Er is een kweekplan opgezet, waarbij we op het missieterrein de bomen zouden zaaien of stekken en als ze groot genoeg waren op de juiste plek te planten. Door zelf het goede voorbeeld te geven, o.a. door ons garden project, willen we de lokale bevolking erop wijzen hoe belangrijk het is om de omgeving groener te maken. En door hen ook te laten zien hoe eenvoudig het eigenlijk kan zijn om bomen te kweken te stimuleren om er zelf ook mee aan de slag te gaan. Op deze manier willen we een positieve bijdrage leveren aan een beter, groener, aangenamer en mooier leefklimaat.
Voor de technische tekening met daarop de groen structuur klik

Wil je ook bijdragen aan deze vergroening?
Voor € 1,00 plant je al een boom.
Stuur even een mail:

Groen project
Bomen hebben een hele belangrijke functie, ze zorgen voor schaduw en verkoeling, breken de wind, vangen stof, en geven daarnaast ook nog goed eetbare vruchten! Sinds Jacolien en Adri er ruim 30 jaar geleden voor het
eerst kwamen,
zijn er echter een
paar hele forse
bomen om verschil-
lende redenen
verdwenen en is het
al met al minder
groen geworden. Een
aantal jaren geleden
hebben Jacco Stuy en Adri tijdens een bezoek – in samenwerking met de lokale tuinmannen - een plan gemaakt om op de missie meer bomen te planten en er zo voor te zorgen dat de missie in de toekomst een groene oase blijft. Zo zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe bomen geplant. Er is een kweekplan opgezet, waarbij we op het missieterrein de bomen zouden zaaien of stekken en als ze groot genoeg waren op de juiste plek te planten. Door zelf het goede voorbeeld te geven, o.a. door ons garden project, willen we de lokale bevolking erop wijzen hoe belangrijk het is om de omgeving groener te maken. En door hen ook te laten zien hoe eenvoudig het eigenlijk kan zijn om bomen te kweken te stimuleren om er zelf ook mee aan de slag te gaan. Op deze manier willen we een positieve bijdrage leveren aan een beter, groener, aangenamer en mooier leefklimaat.
Voor de technische tekening met daarop de groen structuur klik

Wil je ook bijdragen aan deze vergroening?
Voor € 1,00 plant je al een boom.
Stuur even een mail:

info@fcmh.nl

info@fcmh.nl

Guesthouse
In 2020 is op de missie een guesthouse met een conferentieruimte gebouwd. Het dient als goed onderkomen voor de vele studenten en gasten die de FCMZ jaarlijks ontvangt. Er is in Zambia een grote vraag naar stageplekken voor studenten én kleine conferentie ruimten m.n. op het platteland. Onze missiepost staat goed bekend en de opleidingsinstituten brengen er graag hun studenten onder voor een tijdje. Er wordt goed betaald voor deze stageperioden en zo zijn deze studenten de laatste jaren een

steeds belangrijkere bron van inkomsten aan het worden. De planvorming en voorbereiding van het guesthouse heeft grotendeels in 2019 plaatsgevonden en begin 2020 is gestart met de bouw. Het guesthouse is in 2021 opgeleverd. De kosten voor de bouw bedragen circa € 45.000,00 waarvan er nu zo’n € 35.000,00 betaald zijn. De kosten worden vooral gedekt door bijdragen uit de eigen reserves van ons en een aanzienlijke bijdrage van “Kerk in Actie”. Uiteraard zijn we nog op zoek naar aanvullende sponsoring voor het Guesthouse. Mocht u willen bijdragen dan zijn giften hartelijk welkom!

Guesthouse
In 2020 is op de missie een guesthouse met een conferentieruimte gebouwd. Het dient als goed onderkomen voor de vele studenten en gasten die de FCMZ jaarlijks ontvangt. Er is in Zambia een grote vraag naar stageplekken voor studenten én kleine conferentie ruimten m.n. op het platteland. Onze missiepost staat goed bekend en de opleidingsinstituten brengen er graag hun studenten onder voor een tijdje. Er wordt goed betaald voor deze stageperioden en zo zijn deze studenten de laatste jaren een steeds belangrijkere bron van inkomsten aan het worden.

De planvorming en voorbereiding van het guesthouse heeft grotendeels in 2019 plaatsgevonden en begin 2020 is gestart met de bouw. Het guesthouse is in 2021 opgeleverd. De kosten voor de bouw bedragen circa € 45.000,00 waarvan er nu zo’n € 35.000,00 betaald zijn. De kosten worden vooral gedekt door bijdragen uit de eigen reserves van ons en een aanzienlijke bijdrage van “Kerk in Actie”. Uiteraard zijn we nog op zoek naar aanvullende sponsoring voor het Guesthouse. Mocht u willen bijdragen dan zijn giften hartelijk welkom!

hier.

hier.

Zonnepanelen 
Ons nieuwste project: zonnepanelen op de kliniek FCM in Zambia is eind 2022 van start gegaan. Het projectplan is gemaakt en inmiddels goedgekeurd en we zijn druk bezig fondsen te werven.  

U vraag zich misschien af: zonnepanelen in Zambia, is dat nodig? Ja zeker! Op dit moment is de energievoorziening erg onbetrouwbaar. Je zou daar maar in het ziekenhuis liggen en de stroom valt uit. De benodigde zorg kan dan niet geleverd worden. Of je bent afhankelijk van medicijnen, die gekoeld moeten worden. Maar door stroomuitval bederven de medicijnen. De elektriciteit is op dit moment erg duur, ook in Zambia.  De totale kosten voor de aanleg van het hele systeem – inclusief een batterijenpakket voor opslag van de opgewekte elektriciteit - bedragen ca. € 80.000. Een heel bedrag alles bij elkaar, maar we worden daarbij wel geholpen! De stichting Wilde Ganzen
(                                     ) verdubbelt iedere euro die binnenkomt. Ook draagt de stichting Our Energy Foundation
(                                                     ) € 20.000 bij. Bijzonder is ook dat FCM in Zambia zelf zal proberen een bijdrage te leveren via lokale fondsen. 
Als FCM Holland moeten we zelf dus nog € 20.000 bij elkaar zien te krijgen. Een fors bedrag in lastige tijden. Maar we hebben er vertrouwen in dat we hierin weer zullen worden gezegend.  

Wilt u / wil jij ook tot zegen zijn? 
Giften kunnen worden overgemaakt aan: 
Stichting FCMH, IBAN NL82 INGB 0006775158 o.v.v. zonnepanelen

De totale kosten voor de aanleg van het hele systeem – inclusief een batterijenpakket voor opslag van de opgewekte elektriciteit - bedragen ca. € 80.000. Een heel bedrag alles bij elkaar, maar we worden daarbij wel geholpen! De stichting Wilde Ganzen
(                                     ) verdubbelt iedere euro die binnenkomt. Ook draagt de stichting Our Energy Foundation
(                                                     )
€ 20.000 bij. Bijzonder is ook dat FCM in Zambia zelf zal proberen een bijdrage te leveren via lokale fondsen. 
Als FCM Holland moeten we zelf dus nog
€ 20.000 bij elkaar zien te krijgen. Een fors bedrag in lastige tijden. Maar we hebben er vertrouwen in dat we hierin weer zullen worden gezegend.  

Wilt u / wil jij ook tot zegen zijn? 
Giften kunnen worden overgemaakt aan: 
Stichting FCMH
IBAN NL82 INGB 0006775158 o.v.v. zonnepanelen

www.wildeganzen.nl

www.ourenergyfoundation.nl