Reisverslagen bezoek missie april-mei 2019

Verslag reis Zambia 2019
15 en 16 april
’s Morgens nog de laatste dingen afgerond en opgeruimd in huis en ’s middags rond 13 uur vertrokken richting Düsseldorf. Pieter bracht ons weg en was jaloers dat wij naar Zambia gingen. We mochten bij elkaar 92 kg bagage meenemen. We hadden 2 plunjezakken gevuld met babykleertjes die over waren van de kledingbeurs in de kerk en heel veel zakjes groentezaad die Adri had gekregen van een zaadhandel. De eigenaar had in de buurt van de missiepost in Zambia gewoond, wat wel heel bijzonder was. Daarnaast nog onze eigen spullen en wat kadootjes (thee, stroopwafels, boekjes voor de school en wat spulletjes voor de wezen).

<Lees meer>

4 mei

Om 6.50 uur naar de dagopening gegaan. Veel mensen vroegen hoe onze ‘trip’ was geweest. Daarna hebben we de nieuw geplante boompjes bewonderd. Er waren er al ca. 20 geplant! Ook even in de container gekeken. Er was al veel uitgehaald, maar er stond ook nog zat in!

<Lees meer>

Lees meer

Reisverslag bezoek Missie maart 2019

Bezoek aan de Missie 2 maart – 18 maart 2019

2 en 3 maart

Zo de reis kan beginnen. De koffers zijn gepakt, deze keer geen overgewicht omdat veel spullen met een container zijn meegegaan. We hebben weer veel familie, vrienden en andere belangstellenden geïnformeerd over onze reis. Daarop mochten we veel reacties ontvangen via WhatsApp en Email, waarvoor dank. Mooi dat er zo wordt meegeleefd. Ook heel wat cadeautjes meegekregen voor medewerkers van de Missie. Het bezoek aan Nederland van Febby en Bbuna vorig jaar hebben nog meer contacten en relaties gebracht met de Missie en de werkers daar. <Lees meer>

Lees meer

Schoenendoosactie

In april 2019 gaan we Marian en Eline Molle uit Papendrecht 2000 schoenendozen gevuld met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed uitdelen aan kinderen op 5 scholen in de buurt van de missiepost in Zambia.
Marian en Eline zijn al jarenlang trouwe supporters van de FCM in Zambia.Eline is in 2015 mee geweest naar Zambia met een groep uit de Ichthuskerk.
Moeder en dochter – beide uit het onderwijs – hebben het initiatief genomen om de kinderen op de scholen rond de missie een hart onder de riem te steken en hen een wel bekende schoenendoos te geven. Het inzamelen en verzenden van de schoenendozen gaat in nauwe samenwerking met – en gedeeltelijke sponsoring door stichting De Samaritaan. Dit is een stichting die al vele jaren in de vorm van actie for kids mooi werk doet voor kinderen over de hele wereld.
De dozen worden verzameld via scholen en kerken in de omgeving van Papendrecht. In november 2018 worden alle dozen bij het inleverpunt van actie4kids – van in Papendrecht ingeleverd en vervolgens met een container naar Zambia verscheept.
We zoeken nog sponsoren voor een deel van de kosten, Helpt u ons mee om een container aan te schaffen? Uw bijdrage is van harte welkom op onze rekening o.v.v. schoendoosactie.

Lees meer

Bezoek november 2017

Lees meer

Reisverslag PABO studenten in Zambia.

Zondag 15-10-17

Op het moment dat deze dag nog niet begonnen was werden we opgehaald van de airport in Lusaka. Christiaan had een vliegtuig eerder dus kwam vanaf zijn hotel met de taxi naar het vliegveld toe. Na een uur met 3 mensen van de missiepost in een pick-up truck te hebben gereden stapten we even uit. In de wijde omgeving was er geen teken van leven te bekennen. De sterrenhemel was helderder dan je ooit in Nederland zou kunnen meemaken. Christiaan wilde het 2de uur graag doorbrengen in de achterbak van de pick-up. Na een lange rit van 3 uur kwamen we aan in de missiepost. De mensen wezen ons de weg naar ons eigen huisje en vertelden dat de dienst om 9 uur begon, maar wij mochten wel om 10 uur komen.

<Lees Meer>

Vervolg verslag

Hierbij een verslag van onze 5 weken in Zambia. We hebben echt erg genoten en zijn heel blij dat we gegaan zijn. We hebben veel gedaan en geleerd en zoals ze het daar zeiden, een nieuwe familie erbij gekregen.
De eerste week hadden we een bericht geplaatst maar helaas werd het internet daarna slecht dus vandaar hier het verdere verslag.

<Lees Meer>

Lees meer

Reisverslag bezoek Missie 9 mei – 5 juni 2017

Woensdag 31 mei
Gelijk na de ochtendwijding, koud en zeven uur, vertrekken we al met de auto naar Mazabuka. Vooraf heb ik snel een kommetje muesli en een kop thee naar binnen gewerkt. De reden van dit vroege vertrek is dat ik later op de dag nog afspraken heb. Spencer rijdt en Piston en Lafter zitten op de achterbank van de Hilux. Een fel zonnetje schijnt in mijn gezicht.

Lees meer….

Vrijdag 26 mei
Het is vandaag weer “under five ” en veel vrouwen met kinderen zijn naar het consultatie spreekuur gekomen. Het is een drukte en gekwetter van belang. Baby’s worden gewogen en krijgen injecties. De verpleegster, die de leiding heeft, staat er stoïcijns bij en laat zich niet van de wijs brengen. Daarbij genomen ook nog de uitreiking van Bilharzia pillen. De polikliniek op haar best.

Lees meer…..

Maandag 22 mei

Jan heeft vanmorgen zijn laatste bijdrage gedaan in de morgenwijding op de Missie. Het is een afsluiting van de thematiek van de Bergrede uit Matheus 5. Daarna wordt hij toegesproken door Bbuna en bedankt voor zijn verblijf hier en wat hij heeft betekend tijdens zijn aanwezigheid. Ze vinden zijn bezoek veel te kort, maar zo Jan gisteren al schreef, mooie momenten duren altijd te kort. Vanavond zal Jan weer terugvliegen naar Holland.

Lees meer…..

 

Donderdag 18 mei

Pastor Jan heeft vanmorgen vers 5 van Mattheus 5 als thema, “zalig de zachtmoedigen, etc.” Piston vertaalt hem naar de lokale taal, het Tonga. Er wordt aandachtig geluisterd. Bij de mededelingen wordt verteld dat vandaag met de verkoop van de gefokte braadkippen wordt begonnen. Gedurende 6 weken zijn ze van kuiken opgefokt.

Lees meer….

Zondag 13 mei

Vanmorgen een keer uitgeslapen tot acht uur. Dat is andere koek dan elke morgen om kwart over zes naast je bed te staan. Jan was er al eerder uit want gisteravond werd bekend dat de presentatie van Jan over conflictbeheersing aan kerkleiders niet in de week gehouden wordt maar vanmiddag na de dienst. Gelukkig heeft Jan zijn bijdrage klaar en hoeft hij deze alleen maar helder voor ogen krijgen. Beiden nemen we een koude regendouche, want daar lijkt onze douchekop nu op. Nu ben ik ook weer niet zo’n held dat ik er gelijk onder spring. Eerst gezicht, dan één arm, andere arm, één been, andere been en dan langzaam de rest. Wat koud zeg. Brr….

Lees meer….

 

Woensdag 9 mei
Omdat Jan en ik pas in de avond vliegen, hebben we de hele dag om nog allerlei dingen te doen. Zelfs hebben Henny en ik nog tijd om in de namiddag een flinke wandeling te maken langs de molens van Kinderdijk.  Lambert en Bets gaan ons wegbrengen naar Schiphol. Vooraf maken we nog een heerlijke ovenschotel á la Bets op. Onderweg naar Schiphol is het druk op de weg, maar we komen om kwart over zeven aan. Bij het trekken van de parkeerkaart staan Jan en Jacoline achter ons, dus we zijn samen bij aankomst op het vliegveld. Gauw de koffer inchecken en daarna tijd voor thee of koffie.

Lees meer…

Lees meer

Studiereis Zambia 2

Zambia Dinsdag, na maanden van voorbereiding en toeleven, vertrokken Wout Kleine en ik met het vliegtuig naar Zambia. We vertrokken omstreeks 18.00 naar Schiphol en arriveerden de volgende dag om 21.00 uur op de Missiepost. We zijn snel gaan slapen, wat nodig was na alle korte hazenslaapjes in het vliegtuig. Vooral het laatste stuk van de reis van drie uur met de auto over de soms slechte wegen was pittig.

Lees meer

Studiereis Zambia

Al langere tijd is er vanuit de Ichthuskerk contact met een missiepost in Zambia, via de Family in Christ Mission Holland (FCMH). De vorige predikant, ds. Bevelander, is er al een aantal keren op bezoek geweest. Sinds mijn komst naar Alblasserdam hebben we als gemeenten onderling briefcontact en lezen we deze brieven voor in de kerkdiensten. Mijn contacten lopen vooral via de lokale pastor Fiennes Bbuna. Hij sprak weleens de wens uit om ‘pastor Reijm’ te ontmoeten. Lees meer onder reisverslagen!

Lees meer

Verslag van Wout Kleine bezoek oktober 2016

Er staat weer een bezoek aan de Missie gepland. Ik hoop vanaf DV. 7 oktober voor 4 weken in Zambia te zijn. Eigenlijk was het de bedoeling om dat in augustus te doen, maar toen werd er een nieuwe president gekozen. Van eerdere bezoeken wist ik dat het dan geen geschikt moment was om naar Zambia te reizen. Dit werd ons in het verleden ook afgeraden door het management.
In het eerste halfjaar heeft de FCHM een aantal budgetten vrijgegeven voor afrastering van de groente tuinen. Het doel is om meer groenten te kweken voor verkoop in de omgeving van de Missie. Door de slechte afrastering werd er veel vernield en opgegeten door rondscharrelend vee., zoals, kippen, varkens, geiten en koeien. Ook wordt er een kas gebouwd om zaailingen te kweken.
Ook het dakenproject vraagt aandacht. Wat is de volgende stap om de asbestgolfplaten te vervangen door staal.
Inmiddels groeit de to do lijst weer met nieuwe aandachtspunten. We zullen zien hoe ver we komen in deze vier weken.
Wout Kleine.


Zondag 30 oktober
Weer eens uit kunnen slapen vanmorgen. Om acht uur opgestaan in plaats van kwart over zes. De kerkdienst is al begonnen als ik binnenkom. Het is altijd lastig mikken wanneer het eigenlijk begint. Vandaag zijn er minder kerkgangers. De begrafenis van de heer Meya is daar de oorzaak van. Nog altijd is daar de familie bijeen om te overleggen.

 

Lees Meer


Vrijdag 21 oktober
De komende dagen ga ik verkort weergeven. Het is nu dinsdag als ik dit zit te typen. Op dit moment heb ik problemen om mijn mail te openen. Na inloggen op internet krijg steeds de boodschap dat de site niet te openen is. Vreemd, ik heb inmiddels al mijn kennis op PC gebied geprobeerd, maar het lukt me niet om de mail te openen. Wel kan ik de sites van Nos Nieuws en Alblassserdam Nieuws gewoon openen.

 

Lees Meer


Maandag 17 oktober
Ik ben twee dagen achter met schrijven, dus vanmorgen eerst alles maar weer eens bijwerken. Het is erg heet en droog vandaag, dus ik doe maar kalm aan. De temperatuur schommelt in de schaduw rond de 35 graden met een luchtvochtigheid van 25 %. Dat werkt slecht op mijn neus en ben dus neusverkouden. Veel mensen hebben daar last van en het hoort bij de tijd van het jaar.

 

Lees Meer


Woensdag 12 oktober
Febby is gisteravond gearriveerd op de Missie. Vanmorgen was ze bij de ochtendwijding, waar Gibson inderdaad moeite had om uit de Bijbel te lezen. Maar Avice is vandaag begonnen om de elektra aan te leggen. Hij doet dat samen met Rafael. Dus eind deze week hebben we ook weer licht in de kerk.
Met Febby afgesproken dat we naar de Mbaya Musuma school gaan om te zien hoe het daar gaat. We gaan te voet, ondanks de hitte.

 

Lees Meer


 

Vrijdag en zaterdag, 7 en 8 oktober
Het vliegtuig vertrekt pas laat van Schiphol vandaag, dus heb ik nog de hele dag om de laatste dingen te doen, zoals nog wat inkopen, inpakken en het huis enigszins op niveau achter laten. Om kwart voor vijf ben ik bij Lambert en Bets, zij zullen me wegbrengen naar Schiphol met mijn auto, die inmiddels is ingepakt. Bets heeft nog een heerlijke ovenschotel gemaakt en om kwart voor zes zijn we klaar om te vertrekken. Het verkeer werkt mee en zonder files komen we op Schiphol aan.

 

Lees Meer

Lees meer

Verslag Wout Kleine van bezoek jan-feb 2016

Dinsdag  12 januari.

Nog een hele dag om in te pakken, want vanavond vlieg ik pas. Ook nog wat boodschapjes en afscheid van de buren. Niels zorgt voor de kippen.

Lambert en Bets zullen me naar Schiphol brengen. We hebben afgesproken dat ik bij eerst nog ga eten. Om kwart over zes zijn we klaar om te vertrekken. Wat een verademing dat de nieuwe A4 klaar is. Geen files meer op de A13 en vlot bereiken we Schiphol.

 

Lees Meer


Maandag 18 januari.
Ik was twee dagen achter met het verslag, dus vanmorgen eerst de zaak maar eens bijgewerkt en er een paar foto’s bijgezocht en verzonden. Ik schreef al dat de waterpomp kapot is en vandaag zijn de mannen van de werkplaats in Kangila gekomen om er aan te werken.

Lees Meer


Zaterdag 23 januari
Een redelijk rustige dag. Ik kom weer eens aan een boek lezen toe en dat heb ik lang niet gedaan. Vanmorgen kwam bij de ochtendwijding de voorganger niet opdagen. Bbuna was al vroeg naar Mazabuka vertrokken en we waren met een klein groepje.

Lees Meer

Lees meer